Τί είναι και για ποιο λόγο γίνεται;

Η ενδαγγειακή αποκατάσταση ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής είναι η τοποθέτηση ενός επενδεδυμένου ενδονάρθηκα (stent graft) στο εσωτερικό τμήμα της κοιλιακής αορτής χρησιμοποιώντας ένα λεπτό σωλήνα, ο οποίος λέγεται καθετήρας-φορέας του μοσχεύματος. Γίνεται για να αντιμετωπιστεί προληπτικά ένα μεγάλο κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα ώστε να μην υποστεί ρήξη, καθώς και σε επείγουσες περιπτώσεις για τη σωτηρία ασθενούς που έχει υποστεί ρήξη ανευρύσματος.

 Σε αντίθεση με την ανοικτή αποκατάσταση του ανευρύσματος, η οποία χρειάζεται μια μεγάλη τομή στην κοιλιά, η ενδαγγειακή αποκατάσταση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής,  χρειάζεται μόνο δύο μικρές τομές στις βουβωνικές χώρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επέμβαση ολοκληρώνεται σε 2 ως 4 ώρες και οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τι να περιμένει κάποιος ο οποίος χρειάζεται να υποβληθεί στην επέμβαση.

Πριν από την επέμβαση

Ο αγγειοχειρουργός σας θα σας ζητήσει να κάνετε μία απεικονιστική εξέταση, ώστε να πάρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την ανατομία του ανευρύσματος. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει μία αξονική αγγειογραφία με λεπτές τομές. Έτσι ο αγγειοχειρουργός σας θα μπορέσει να διαπιστώσει αν το ανεύρυσμά σας έχει την κατάλληλη ανατομία, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί ενδαγγειακά και θα σχεδιάσει την επέμβαση με τέτοιο τρόπο, ώστε να χρησιμοποιήσει το κατάλληλο ενδομόσχευμα. Η επιτυχία της επέμβασης, καθώς και η ανθεκτικότητά της στο χρόνο, εξαρτώνται από τον καλό προεγχειρητικό σχεδιασμό.

Ταυτόχρονα, θα χρειαστεί να εξεταστείτε από καρδιολόγο και πνευμονολόγο για να ελεγχθεί και να βελτιωθεί προεγχειρητικά η καρδιακή και η αναπνευστική σας λειτουργία. Θα σας ζητηθεί η αγωγή την οποία λαμβάνετε και την οποία μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσετε προεγχειρητικά. Θα χρειαστεί ακόμη να διευκρινήσετε με τον αγγειοχειρουργό σας ποιες θα είναι οι αναμενόμενες ανάγκες σε αίμα για την επέμβαση. Τέλος θα σας ζητηθεί, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, να διακόψετε το κάπνισμα τουλάχιστο 3 εβδομάδες πριν από την επέμβαση.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης

Η περιοχή γύρω από τις βουβωνικές χώρες, από όπου θα εισαχθεί το μόσχευμα, θα ξυριστεί και θα καθαριστεί και στη συνέχεια είτε θα γίνει μια τοπική ή περιοχική αναισθησία, ώστε να μουδιάσει η περιοχή που θα γίνουν οι τομές, είτε θα σας δοθεί γενική αναισθησία, ώστε να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Μόλις λάβετε την κατάλληλη αναισθησία, ο αγγειοχειρουργός σας θα κάνει μια μικρή τομή στις βουβωνικές σας χώρες. Με τη βοήθεια ακτινοσκοπικού μηχανήματος θα εισάγει αρχικά τα σύρματα, μέσω των οποίων θα προωθήσει το ενδομόσχευμα πάνω στον καθετήρα-φορέα του δια μέσω των μεγάλων αρτηριών του μηρού και της λεκάνης, στο σημείο που βρίσκεται το ανεύρυσμα της αορτής στην κοιλιά σας.

Το ενδαγγειακό μόσχευμα απελευθερώνεται αργά από τον καθετήρα-φορέα και εκπτύσσεται στο σωστό μέγεθος, ώστε να καθηλωθεί στο εσωτερικό της αορτής σας, τόσο κεντρικότερα, όσο και περιφερικότερα από το ανεύρυσμα. Ο καθετήρας-φορέας του μοσχεύματος αποσύρεται και αφαιρείται και ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθος του ανευρύσματός σας μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθούν και άλλα ενδομοσχεύματα, ώστε να αποκλειστεί το ανεύρυσμα εντελώς από την αρτηριακή κυκλοφορία.

Μετά από την επέμβαση

Θα χρειαστεί να μείνετε για παρακολούθηση στο νοσοκομείο για μερικές ημέρες, ώστε να σας παρακολουθήσει ο ιατρός σας. Πολλές φορές την ημέρα του χειρουργείου χρειάζεται να μείνετε σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή μονάδα αυξημένης φροντίδας και δεν πρέπει να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Είναι η πιο δυσάρεστη περίοδος μετεγχειρητικά και ενδέχεται να έχετε κάποια ενόχληση στα σημεία που έγιναν οι τομές. Από την επόμενη ημέρα θα μπορέσετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να φάτε, αρχικά πιο ελαφρά φαγητά. Για μερικές ημέρες μετά την επέμβαση είναι πιθανό να αισθανθείτε αδυναμία, καταβολή, απώλεια όρεξης και να έχετε πυρετό ή ναυτία. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν από μόνα τους μετά από μερικές ημέρες και σιγά σιγά θα μπορείτε να επανέλθετε στην προηγούμενη φυσική σας δραστηριότητα.

Ο ιατρός σας θα σάς ζητήσει να  σας ξαναδεί μετά από ένα μήνα από την επέμβαση και θα σας ζητήσει να κάνετε αξονική αγγειογραφία, ώστε να βεβαιωθεί ότι το ενδαγγειακό μόσχευμα βρίσκεται σωστά τοποθετημένο στην αορτή σας και ότι το ανεύρυσμα παραμένει αποκλεισμένο από τη συστηματική κυκλοφορία. Οι επισκέψεις σας θα χρειαστεί να επαναληφθούν στους 6 και 12 μήνες από την επέμβαση και εν συνεχεία μία φορά το χρόνο. Η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της  ενδαγγειακής αποκατάστασης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής , μπορεί μετά την αρχική εξέταση του πρώτου μηνά να γίνεται και με triplex κοιλιακής αορτής.

 

Δρ. Παπουτσής Κωνσταντίνος