Εισαγωγή στην επίδραση της ζέστης στους κιρσούς

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που έχουν οι άνθρωποι που πάσχουν από κιρσούς είναι «αν το καλοκαίρι και η ζέστη μπορούν να χειροτερέψουν τους κιρσούς;»  Αν χρειαζόταν να απαντήσουμε στην παραπάνω ερώτηση με μία μόνο λέξη, η απάντηση θα ήταν δυστυχώς «ναι». Η ζέστη μπορεί να χειροτερέψει όχι μόνο τους κιρσούς, αλλά και τα συμπτώματα που συνοδεύουν την παρουσία τους, όπως βαριά, κουρασμένα πόδια και κράμπες στις γάμπες. Εκτός από την ζέστη στην ατμόσφαιρα λόγω του καλοκαιριού, την ίδια επίδραση έχουν τα ιαματικά λουτρά, η σάουνα και η έκθεση στον ήλιο στα θαλάσσια μπάνια.

Πώς η ζέστη επιδεινώνει τους κιρσούς;

Όταν ζεσταινόμαστε, το σώμα μας αντιδρά προσπαθώντας να ρίξει την θερμοκρασία του σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό γίνεται με τους φυσιολογικούς μηχανισμούς της εφίδρωσης και της περιφερικής αγγειοδιαστολής. Κατά την περιφερική αγγειοδιαστολή οι φλέβες μας διατείνονται, δηλαδή «φουσκώνουν», ώστε να κατευθυνθεί περισσότερο αίμα στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι το δέρμα μας γίνεται πιο κόκκινο αν ακουμπήσουμε κάτι ζεστό ή αν ζεσταθούμε. Η αυξημένη παροχή αίματος στην επιφάνεια του δέρματος, σε συνδυασμό με την έκκριση ιδρώτα βοηθούν ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία του σώματος.

Όπως θα γνωρίζετε, οι κιρσοί είναι διατεταμένες και δυσλειτουργούσες φλέβες στις οποίες οι βαλβίδες τους δεν λειτουργούν σωστά. Στις φλέβες αυτές, το αίμα αντί να κατευθύνεται μόνο από τα πόδια προς την κοιλιά, το αίμα παλινδρομεί προς τα κάτω, ώστε κατά την ορθοστασία το αίμα λιμνάζει στις φλέβες αυτές και προκαλεί φούσκωμα και καταστροφή των φλεβών. Με τον μηχανισμό περιφερικής αγγειοδιαστολής που περιγράφηκε πιο πάνω, περισσότερο αίμα συσσωρεύεται στις κατεστραμμένες αυτές φλέβες και έτσι ασκείται μεγαλύτερη πίεση, περισσότερο φούσκωμα και μεγαλύτερη βλάβη στους κιρσούς.

Πώς η ζέστη επιδεινώνει τα συμπτώματα των κιρσών;

Πέρα από την επισκοπική επιδείνωση των κιρσών, τα συμπτώματα χειροτερεύουν με την ζέστη. Τα πόδια πονάνε και τα αισθανόμαστε βαριά και κουρασμένα, καθώς οι φλέβες προσπαθούν να μεταφέρουν αίμα προς τα πάνω, αντίθετα προς την φορά της βαρύτητας. Το γεγονός αυτό, καθώς και η συσσώρευση τοξινών από την στάση του αίματος δημιουργούν τους πόνους στα πόδια. Η περιφερική αγγειοδιαστολή με την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, οδηγεί αναπόφευκτα σε επιδείνωση των συμπτωμάτων. Με τον ίδιο τρόπο επιδεινώνονται και το πρήξιμο στα πόδια και του αστραγάλους κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς και οι κράμπες στις γάμπες.

Πώς μπορώ να ανακουφιστώ από τα συμπτώματα;

Προφανώς το πρώτο που πρέπει να κάνετε αν υποφέρετε από κιρσούς είναι να αποφύγετε τη ζέστη. Μείνετε σε κλιματιζόμενους χώρους και αποφύγετε τα ιαματικά λουτρά, τη σάουνα και την ηλιοθεραπεία κατά τα θαλάσσια μπάνια. Το καλοκαίρι είναι προτιμότερο να κάνετε δροσερά ντους και ειδικά στα πόδια σας να ρίχνετε κρύο νερό. Ξεγελάστε το σώμα σας με δροσερές πετσέτες στα πόδια και τον αυχένα σας, ώστε να μην γίνει η περιφερική αγγειοδιαστολή .

Επιπρόσθετα μπορείτε να δοκιμάσετε τα ακόλουθα

  • Πιείτε άφθονο νερό, ώστε να έχετε επαρκή ενυδάτωση και να αποφύγετε τις κράμπες
  • Κρατήστε τα πόδια σας ψηλά όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε, ώστε να βοηθήσετε τις φλέβες των ποδιών σας να επιστρέψουν το αίμα προς τις φλέβες της κοιλιάς.
  • Προσπαθήστε να μην στέκεστε ακίνητοι σε όρθια θέση
  • Αν και το καλοκαίρι είναι μια εποχή που οι περισσότεροι θέλουν να κάθονται και να ξεκουράζονται, προσπαθήστε να κινείστε και να γυμνάζεστε.
  • Χρησιμοποιήστε δροσιστικά gel ή φλαβονοειδή φάρμακα, ώστε να τονώσετε την φλεβική κυκλοφορία και να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

Πώς μπορώ να απαλλαγώ οριστικά από τους κιρσούς και τα συμπτώματα;

Η ανακούφιση με τα μέτρα που αναφέρθηκαν είναι προσωρινή και σε καμία περίπτωση δεν θεραπεύονται οι κιρσοί με τα συντηρητικά μέτρα. Το καλοκαίρι είναι η εποχή του χρόνου που οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα. Ειδικά στην πατρίδα μας, το καλοκαίρι είναι η εποχή της ξεκούρασης, των διακοπών, του ήλιου και της θάλασσας. Αυτό όμως δεν ισχύει για πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν από κιρσούς. Εκτός από το ότι σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί αντιαισθητικό πρόβλημα που δεν επιτρέπει να φορέσετε κοντά παντελόνια ή φούστες, το καλοκαίρι τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και πολλοί άνθρωποι υποφέρουν. Αν ανήκετε σε αυτούς τους ανθρώπους, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε να απαλλαγείτε οριστικά από τους κιρσούς. Αυτό μπορεί να γίνει σε τρία απλά βήματα:

  • Ζητήστε να εξεταστείτε από ειδικό αγγειοχειρουργό
  • Κάνετε μια χαρτογράφηση των κατεστραμμένων φλεβών με ένα triplex φλεβών κάτω άκρων
  • Με βάση τα ευρήματα του triplex των φλεβών, ο αγγειοχειρουργός σας θα σας προτείνει τις κατάλληλες παρεμβατικές θεραπευτικές επιλογές, ώστε να διαλέξετε το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για εσάς.

Δρ.Παπουτσής Κωνσταντίνος