Οι αρτηρίες σας είναι τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά σας σε όλα τα περιφερικά όργανα, ενώ οι φλέβες σας είναι αυτές που επιστρέφουν το αίμα από τα περιφερικά όργανα στην καρδιά σας.

Για την διατήρηση της υγείας των αγγείων σας δεν απαιτούνται πολύπλοκα πράγματα,  αλλά στις παρακάτω πρακτικές οδηγίες για την υγεία των αρτηριών σας θα βρείτε συμβουλές οι  οποίες είναι βασικές για την διατήρηση της συνολικής σας υγείας.

  • Διατήρηση φυσιολογικού βάρους και υγιεινή διατροφή

Η παχυσαρκία προδιαθέτει σε καρδιακά και αγγειακά νοσήματα, καθώς οδηγεί σε σακχαρώδη διαβήτη και άλλες χρόνιες παθήσεις. Κάποιες τροφές είναι καλύτερες για την υγεία των αρτηριών σας.

Οι λιπαρές τροφές, επί παραδείγματι περιέχουν χοληστερόλη, η οποία έχει την τάση να συσσωρεύεται στο εσωτερικό των αρτηριών σας και να προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση.

Η αρτηριοσκλήρυνση είναι η πάθηση που οδηγεί σε έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και περιφερική αρτηριακή νόσο.

Οι κατάλληλες τροφές για την υγεία των αρτηριών είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, τα ψάρια  και το άπαχο κρέας.

Τα τρόφιμα αυτά, εκτός από το να βοηθούν στην διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του πεπτικού και την συνολική ευεξία, μπορεί να βοηθήσουν και στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από τις αρτηρίες σας.

  • Διακοπή του καπνίσματος

Το κάπνισμα είναι από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας. Πέραν της συσχέτισης που υπάρχει ανάμεσα στο κάπνισμα και διάφορες μορφές καρκίνου, το κάπνισμα προκαλεί σύσπαση των αγγείων και αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αρτηριοσκλήρυνσης.

Το αποτέλεσμα είναι ότι δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα. Η διακοπή του καπνίσματος σταματά αμέσως την επιβάρυνση στην υγεία των αρτηριών σας.

  • Σωστή αντιμετώπιση συνοδών νοσημάτων

Οι χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία αποτελούν ισχυρούς προδιαθεσικούς παράγοντες για αρτηριοσκλήρυνση. Η λήψη της κατάλληλης αγωγής αντιμετώπισης των παθήσεων αυτών, σύμφωνα με τις οδηγίες ιατρών σας, μειώνει την καταπόνηση των αγγείων σας και βοηθά στην διατήρηση της υγείας τους.

  • Καθημερινή σωματική δραστηριότητα

Είναι γνωστό στους περισσότερους ανθρώπους ότι η σωματική άσκηση είναι βασικό συστατικό για ένα υγιή τρόπο ζωής. Αντίθετα, η καθιστική ζωή προδιαθέτει σε καταστάσεις που επιβαρύνουν την υγεία των αγγείων μας.

Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, το τρέξιμο, το κολύμπι, ο χορός ή οποιαδήποτε αεροβική άσκηση μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στην διατήρηση φυσιολογικού βάρους, την αποφυγή του στρες, την αποφυγή του καπνού και την ρύθμιση της υπέρτασης, του διαβήτη και της δυσλιπιδαιμίας.

  •   Τακτικός έλεγχος από ειδικό αγγειοχειρουργό

Είναι ο ιατρός, που είναι εξειδικευμένος για την διάγνωση και την θεραπεία των αρτηριακών και των φλεβικών παθήσεων, εκτός από τις αρτηρίες της καρδιάς και τις αρτηρίες του εγκεφάλου μέσα στο κρανίο, για τις οποίες οι ειδικοί ιατροί είναι οι καρδιολόγοι/καρδιοχειρουργοί και οι νευροχειρουργοί.

Ακόμη και αν ιατροί άλλων ειδικοτήτων έχουν κάποιες βασικές γνώσεις για τις αγγειακές παθήσεις, ο αγγειοχειρουργός είναι αυτός που έχει την κατάλληλη εκπαίδευση, τις γνώσεις και τις ικανότητες για την ανίχνευση και σωστή αντιμετώπιση των αγγειακών παθήσεων.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται τακτική παρακολούθηση από τους ιατρούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα χρόνια νοσήματά σας, όπως διαβητολόγοι, παθολόγοι και καρδιολόγοι και η πιστή λήψη της ενδεδειγμένης αγωγής για τη ρύθμιση του σακχάρου, της υπέρτασης και της δυσλιπιδαιμίας.