Έχει παρατηρηθεί μια αύξηση των περιστατικών εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης το τελευταίο έτος , περίοδο κατά την οποία σε πολλά κράτη επιβλήθηκαν απαγορευτικά (lockdown) στην κυκλοφορία και τις δραστηριότητες των πολιτών, με σκοπό τον περιορισμό της πανδημίας του COVID-19. Ταυτόχρονα, παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο, πολλά από τα περιστατικά θρομβώσεων να αφορούν νέους, δραστήριους και κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους. Δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς λόγους που συμβαίνει αυτό, αλλά υπάρχει η υποψία ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στη μείωση της φυσικής δραστηριότητας και στην αφυδάτωση που συνοδεύει το μοτίβο της ζωής κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού.

Στην εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μπορεί τα συμπτώματα να είναι ήπια και να μην γίνουν εύκολα αντιληπτά. Τα συνηθισμένα συμπτώματα είναι το πρήξιμο (οίδημα) του κάτω άκρου, ο πόνος, η αύξηση της θερμότητας του κάτω άκρου και η ερυθρότητα του δέρματος. Σε μερικές περιπτώσεις οι θρόμβοι ταξιδεύουν με τη φλεβική κυκλοφορία στους πνεύμονες και προκαλούν μια κατάσταση που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή (πνευμονική εμβολή).

Χρήσιμες συμβουλές για την ελάττωση του κινδύνου εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης κατά δύσκολη για όλους περίοδο αυτή είναι:

-Κάντε συχνά διαλείμματα κατά την διάρκεια της ημέρας αν δουλεύετε εξ αποστάσεως (tip: βάλτε υπενθύμιση στο κινητό σας!) και δώστε στον εαυτό σας τη φυσική δραστηριότητα που χρειάζεται πριν την έναρξη και κατά τη διάρκεια της εργασίας σας

-Βάλτε όρια στη διάρκεια των ωρών που εργάζεστε από το σπίτι. Μην εργάζεστε πάνω από τις συνηθισμένες ώρες εργασίας!

-Χρησιμοποιήστε τον απογευματινό ελεύθερο χρόνο για μια δραστηριότητα που χρειάζεται να κινήστε (πχ οικιακές δουλειές και φροντίδα κήπου), αντί να κάθεστε μπροστα στην TV ή να παίζετε βιντεοπαιχνίδια!

-Αναλάβετε μια δέσμευση για άσκηση. Αν και οι περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες υφίστανται, πλην εξαιρέσεων, περιορισμούς, υπάρχουν διαδικτυακές ομάδες φυσικής δραστηριότητας (χορού, μπαλέτου, γυμναστικής κλπ)

-Φροντίστε να μην μένετε αφυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, πίνοντας τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό.

Διαβάστε περισσότερα για την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση εδώ  https://aggeiotherapy.gr/Φλεβοθρόμβωση  καθώς και τα τρέχοντα δεδομένα για τη συσχέτιση της λοίμωξης με COVID-19 και τον κίνδυνο θρόμβωσης https://aggeiotherapy.gr/covid