Πώς γερνούν οι αρτηρίες μας;

Ο μέσος από τους τρεις χιτώνες των αρτηριών μας περιέχει λείες μυϊκές ίνες, ίνες κολλαγόνου και ελαστίνη. Η ελαστίνη είναι η ουσία που χαρίζει στα αγγεία μας την ελαστικότητά τους. Καθώς μεγαλώνουμε, το ποσοστό της ελαστίνης μειώνεται και αυξάνεται το ποσοστό του κολλαγόνου. Έτσι, τα αγγεία μας γίνονται σκληρά και άκαμπτα. Αυτό με τη σειρά του έχει σχέση με την αύξηση των περιφερικών αντιστάσεων που αντιμετωπίζει η καρδιά κατά την προώθηση του αίματος με κάθε παλμό και την εμφάνιση υπέρτασης. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας που ονομάζεται αρτηριοσκλήρυνση.

Ποιοι είναι οι παράγοντες γήρανσης των αγγείων;

Η γήρανση των αγγείων είναι μια διαδικασία πολυπαραγοντική. Τόσο κληρονομικοί, όσο και παράγοντες του περιβάλλοντος παίζουν ρόλο στην εμφάνισής της. Το ηλικιακό όριο εμφάνισης είναι εξατομικευμένο και πέρα από τα γονίδια του κάθε ανθρώπου, η διαδικασία της γήρανσης των αγγείων επιταχύνεται από παράγοντες όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης και η καθιστική ζωή. Πρόκειται για τους παράγοντες που σχετίζονται σε μεγαλύτερη έκταση με την αρτηριοσκλήρυνση.

Πώς μπορούμε να καθυστερήσουμε την γήρανση των αγγείων;

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι υπάρχουν φάρμακα που να αναστρέφουν την διαδικασία της γήρανσης των αγγείων. Μελετάται πιθανή ανασταλτική δράση κάποιων αντιϋπερτασικών φαρμάκων στην γήρανση των αρτηριών, αλλά στην ουσία ο μόνος τρόπος για να διατηρήσετε την υγεία των αγγείων σας είναι η διακοπή του καπνίσματος, η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους σώματος, η σωματική άσκηση και η ρύθμιση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (υπέρταση, χοληστερίνη και σακχαρώδης διαβήτης).

Πώς μπορούμε να μετρήσουμε την ηλικία των αγγείων;

Όσο πιο σκληρά είναι τα αγγεία ενός ανθρώπου, τόσο πιο γρήγορα ταξιδεύει το αίμα σε αυτά Αντιθέτως, στα πιο «μαλακά» και ελαστικά αγγεία το αίμα ταξιδεύει με μικρότερη ταχύτητα. Επομένως, μετρώντας την ταχύτητα κίνησης του αίματος μέσα στις αρτηρίες μπορούμε να υπολογίσουμε την ελαστικότητα των αγγείων και εμμέσως την ηλικία τους.

 Μια συσκευή που μπορεί να υπολογίσει με ειδικούς αλγόριθμους την ηλικία των αγγείων είναι η εφαρμογή μέτρησης του σφυγμικού κύματος με το σύστημα  MESI mTablet, που απεικονίζεται στην εικόνα.

Ποιους αφορά το τεστ της αγγειακής γήρανσης;

Αξίζει να επισημανθεί ότι η γήρανση των αγγείων είναι μια διαδικασία η οποία συμβαίνει αρκετό καιρό πριν εκδηλωθεί κλινικά η αρτηριοσκλήρυνση με ένα έμφραγμα, ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή με περιφερική αρτηριοπάθεια. Πρόκειται για μια ύπουλη διαδικασία που συμβαίνει στα κρυφά για πολύ καιρό και αυτό που εκδηλώνεται κλινικά είναι στην ουσία η κορυφή από ένα παγόβουνο που χτίζεται σιγά-σιγά για χρόνια. Επομένως, εκτός από ασθενείς με γνωστούς παράγοντες κινδύνου όπως διαβητικούς, υπερτασικούς και ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη, η εξέταση αφορά κάθε άνθρωπο με οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακού νοσήματος και κάθε άνθρωπο που έχει καπνίσει στη ζωή του.

Δρ. Παπουτσής Κωνσταντίνος