Τί είναι τα άτονα έλκη;

Τα άτονα έλκη είναι απλά μια πληγή που επιτρέπει στον αέρα και τα μικρόβια να έρθουν σε επαφή με τους υποκείμενους ιστούς. Συνήθως προκύπτει μετά από μικροτραυματισμό, που προκαλεί λύση της συνέχειας του δέρματος.

Στους περισσότερους ανθρώπους, ένας τέτοιος μικροτραυματισμός θα επουλωνόταν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία σε μία ή δύο εβδομάδες. Εν τούτοις, όταν υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα, το δέρμα δεν επουλώνεται και η πληγή μπορεί να μεγαλώσει. Αυτή ακριβώς η πληγή που δεν επουλώνεται είναι το άτονο έλκος.

Τί μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση άτονων ελκών;

  • Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια: Αποτελεί το αίτιο στο 80% των περιπτώσεων και ονομάζονται φλεβικά έλκη
  • Χρόνια αποφρακτική αρτηριοπάθεια: Σε αυτή οφείλονται το 15% των περιπτώσεων και ονομάζονται ισχαιμικά έλκη
  • Σακχαρώδης διαβήτης: Σε αυτόν οφείλονται το 4% των περιπτώσεων και τα έλκη που προκαλεί ονομάζονται νευροπαθητικά
  • Άλλα σπανιότερα αίτια, όπως αιματολογικά νοσήματα και διαταραχές της πήξης του αίματος, χρόνια νεφρική νόσος, υπέρταση, λεμφοίδημα, ρευματολογικές παθήσεις, το κάπνισμα, μια κακοήθης νεοπλασία, λοιμώξεις, γενετική προδιάθεση, φαρμακευτική παρενέργεια και στα οποία οφείλεται μόνο το 1% των περιπτώσεων.

Μερικές φορές δύο ή περισσότερες υποκείμενες παθήσεις μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση του έλκους, οπότε μιλάμε για ένα μικτό έλκος.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των φλεβικών ελκών;

  • Εντόπιση: Συνήθως εντοπίζονται κάτω από το γόνατο στην μέσα πλευρά της κνήμης, λίγο πάνω από τον αστράγαλο
  • Εμφάνιση: Η βάση των ελκών έχει κόκκινο χρώμα και μπορεί να καλύπτεται από μια κιτρινωπή ουσία που είναι συνδετικός ιστός. Αν έχει μολυνθεί μπορεί να έχει ένα πράσινο ή κίτρινο έκκριμα. Συνήθως έχουν μεγάλη εκροή υγρού κατά τη διάρκεια της μέρας.

Τα όρια του έλκους είναι ακαθόριστα και το παρακείμενο δέρμα είναι συνήθως πρησμένο και με παράξενη απόχρωση. Το γύρω δέρμα μπορεί να είναι ζεστό και να δίνει την εντύπωση ότι είναι τεντωμένο και γυαλιστερό, γεγονός που οφείλεται στο πρήξιμο του ποδιού, που σχεδόν πάντα υπάρχει.

 

Πώς προκαλούνται τα φλεβικά έλκη;

Οι φλέβες των ποδιών μεταφέρουν αίμα από τα πόδια προς την καρδιά και για να το πετύχουν αυτό έχουν μονόδρομες βαλβίδες, που επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο προς την κατεύθυνση προς τα πάνω και όχι αντίθετα.

Σε κάποιους ανθρώπους οι βαλβίδες αυτές δεν λειτουργούν σωστά ή έχουν καταστραφεί μετά από μια εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (https://aggeiotherapy.gr/οξεία-εν-τω-βάθει-φλεβοθρόμβωση/).

Έτσι το φλεβικό αίμα παλινδρομεί προς τα κάτω, με αποτέλεσμα να αυξάνονται πολύ οι πιέσεις στις φλέβες όταν στεκόμαστε όρθιοι. Αυτή η αύξηση της πίεσης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα και να σχηματιστεί ένα έλκος..

Διαβάστε περισσότερα για τη φλεβική ανεπάρκεια εδώ (https://aggeiotherapy.gr/φλεβικη ανεπάρκεια)

Πώς αντιμετωπίζονται τα φλεβικά έλκη;

Η αντιμετώπιση των φλεβικών ελκών κατευθύνεται σε δύο άξονες

  • Έλεγχο των υψηλών πιέσεων στις φλέβες των ποδιών και
  • Επούλωση του έλκους

Έτσι, οι ακρογωνιαίοι λίθοι της αντιμετώπισης των φλεβικών ελκών είναι η ανύψωση των ποδιών και η ελαστική περίδεση των ποδιών ή η εφαρμογή ελαστικών καλτσών. Στην ταχύτερη επούλωση των ελκών βοηθά και η εφαρμογή τοπικών επιθεμάτων. Ίσως χρειασθεί η χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα για την αντιμετώπιση μόλυνσης του έλκους, εφόσον αυτή υπάρχει.

Πόσο χρόνο χρειάζεται για να επουλωθούν τα φλεβικά έλκη;

Τα χαρακτηριστικό των φλεβικών ελκών είναι ότι χρειάζονται πολύ καιρό για να επουλωθούν. Δεν είναι σπάνιο για τα φλεβικά έλκη να χρειάζονται 3-4 μήνες ή και περισσότερο για να επουλωθούν. Ακόμη και οι πιο δύσκολες περιπτώσεις, όμως, πάντα επουλώνονται με τη σωστή φροντίδα , συμμόρφωση του ασθενούς στις οδηγίες του γιατρού  και υπομονη .

 

Πώς μπορώ να αποφύγω να ξαναεμφανιστεί το φλεβικό έλκος;

Η επούλωση ενός φλεβικού έλκους μετά από ταλαιπωρία μηνών δεν σημαίνει και το τέλος του προβλήματος. Η πληγή του δέρματος μπορεί να έχει κλείσει, το πρόβλημα με την ανεπάρκεια των φλεβών, όμως, εξακολουθεί να υπάρχει.

Αν η φλεβική ανεπάρκεια αφορά μόνο τις επιφανειακές φλέβες, ο ασθενής έχει την επιλογή να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα με μία από τις αρκετές διαθέσιμες επιλογές αντιμετώπισης των κιρσών :

Laser και RF για τη θεραπεία των κιρσών

Σκληροθεραπεία

Αν, αντίθετα, η φλεβική ανεπάρκεια αφορά το εν τω βάθει δίκτυο, οποιαδήποτε παρέμβαση δεν μπορεί να απαλλάξει μακροπρόθεσμα τον ασθενή από την ανάγκη να χρησιμοποιεί μακροχρόνια κάλτσες διαβαθμισμένης .

Επιπρόσθετα μέτρα πρόληψης των υποτροπών είναι η ανύψωση των κάτω άκρων, η ενυδάτωση του δέρματος, ώστε να μην είναι ξηρό, η απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνού, τα φρούτα και η συχνή άσκηση όπως το περπάτημα.