Φλεβικές παθήσεις

Ποια είναι τα συμπτώματα των κιρσών κατά την κύηση;

Μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν κιρσοί, χωρίς να έχετε καμία ενόχληση. Όταν προκαλούν συμπτώματα οι κιρσοί, τα πιο συνηθισμένα είναι αίσθημα βάρους στα πόδια, φαγούρα (κνησμός), κράμπες, πόνος, ενόχληση ή ευαισθησία συνήθως στις γάμπες και πρήξιμο (οίδημα) στην περιοχή των αστραγάλων.

Τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα κατά την ορθοστασία και τη ζέστη και ανακουφίζονται με το να βάζετε ψηλά τα πόδια σας και με τα ψυχρά ποδόλουτρα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της φλεβικής θρόμβωσης;

Τα κυριότερα συμπτώματα της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης των κάτω άκρων είναι

  • ο πόνος, η ερυθρότητα και το πρήξιμο («οίδημα») στην γάμπα. Μερικές φορές, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται σε ολόκληρο το πόδι, ειδικά όταν η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση είναι πιο εκτεταμένη και περιλαμβάνει τις φλέβες της κοιλιάς, εκτός από τις φλέβες του ποδιού.
  • Πόνος στο πόδι ή ευαισθησία που μπορεί να εκδηλώνονται μόνο στην όρθια στάση ή στο περπάτημα
  • αύξηση της θερμοκρασίας του άκρου και κυάνωση (μπλε χρώμα) του δέρματος

Όταν υπάρχει επιπολής θρομβοφλεβίτιδα, τότε μια επιφανειακή φλέβα εμφανίζεται σκληρή, πεπαχυσμένη, κόκκινη και επώδυνη.

Το δέρμα πάνω από την θρομβωμένη επιφανειακή φλέβα μπορεί να εμφανίζεται πιο σκούρο και συνήθως οι άνθρωποι που εμφανίζουν επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα έχουν κιρσούς.

Πώς αντιμετωπίζεται η επιπολής θρομβοφλεβίτιδα;

Συνιστάται αποφυγή της ορθοστασίας, ανύψωση των κάτω άκρων, ψυχρά επιθέματα, παυσίπονα, κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και μερικές εβδομάδες με αντιπηκτικές ενέσεις.

 

 

Είναι επικίνδυνη η επιπολής θρομβοφλεβίτιδα;

Περισσότερο είναι ενοχλητική η επιπολής θρομβοφλεβίτιδα, παρά επικίνδυνη αυτή καθ’ εαυτή. Σε μερικές περιπτώσεις όμως η μπορεί να επεκταθεί σε βαθιές φλέβες και έτσι να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

Τι είναι η σκληροθεραπεία για τις ευρυαγγείες;

Είναι η έγχυση με λεπτή βελόνη χημικών ουσιών στις ευρυαγγείες με σκοπό την καταστροφή τους και την κοσμητική βελτίωση της εμφάνισης. Γίνεται χωρίς την ανάγκη για αναισθησία, σε συνθήκες ιατρείου και είναι γενικώς καλά ανεκτή από τους ασθενείς, οι οποίοι δεν χρειάζονται νοσηλεία και απέρχονται από το ιατρείο μετά από λίγη ώρα.

Τί πρέπει να προσέξω μετά από κάθε συνεδρία σκληροθεραπείας;

Μετά από κάθε συνεδρία φέρονται ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης για μερικές ημέρες και ο ασθενής ενθαρρύνεται να βαδίσει. Συνιστάται η αποφυγή της παρατεταμένης ορθοστασίας, της αεροβικής γυμναστικής και των επίπονων αθλημάτων, της έκθεσης στη ζέστη (σάουνα, ηλιοθεραπεία κλπ) καθώς και η αποτρίχωση με κερί. Τα αεροπορικά ταξίδια και οι διαδρομές με αυτοκίνητο (πάνω από 2 ώρες) θα πρέπει να αποφεύγονται για μερικές ημέρες. Για τους ανωτέρω λόγους δεν είναι πρακτικά εφικτή η σκληροθεραπεία κατά τους θερινούς μήνες.

Τα πόδια μου πονάνε/πρήζονται και έχω ευρυαγγείες. Φταίνε οι ευρυαγγείες για τα συμπτώματα αυτά;

 Όχι, οι ευρυαγγείες δεν προκαλούν πόνο/οίδημα. Ακόμα και σε εκτεταμένες ευρυαγγείες, εκτός από περιστασιακό κνησμό, τα συμπτώματα είναι ανύπαρκτα. Η αντιμετώπιση των ευρυαγγειών δεν πρόκειται να  ανακουφίσει τα συμπτώματα αυτά. Είναι πιθανό να υποκρύπτεται φλεβική ανεπάρκεια μεγαλύτερων φλεβών και θα πρέπει να διερευνάται με triplex φλεβών κάτω άκρων.

Οι κιρσοί στην εγκυμοσύνη είναι μόνιμοι;

 Η πίεση των φλεβών της πυέλου από την εγκυμονούσα μήτρα, η αύξηση του σωματικού βάρους και ορμονικοί λόγοι, σε γυναίκες με κληρονομική προδιάθεση, συμβάλλουν στην εμφάνιση κιρσών κατά τη διάρκεια της κύησης. Αποτελεί ίσως τη μοναδική περίπτωση, που οι κιρσοί μπορούν να υποχωρήσουν μερικά ή ολικά μετά το τέλος της κύησης και της λοχείας.

Προκαλούν οι κιρσοί θρόμβωση;

Λόγω της στάσης του αίματος που προκαλείται στους κιρσούς και της βλάβης του τοιχώματος της φλέβας, υπάρχει ο θεωρητικά αυξημένος κίνδυνος για επιπολής θρομβοφλεβίτιδα.  Στην πράξη, όμως, είναι μικρό το ποσοστό των ασθενών με κιρσούς που παρουσιάζουν επιπολής θρομβοφλεβίτιδα και συνήθως οι ασθενείς αυτοί έχουν άλλους ισχυρούς παράγοντες κινδύνου για φλεβική θρόμβωση (συγγενής ή επίκτητη θρομβοφιλία, κακοήθης νόσος, ορμονικά σκευάσματα/αντισυλληπτικά/κύηση, παχυσαρκία κλπ)

Ποια είναι τα συμπτώματα των κιρσών;

Η πλειοψηφία των ασθενών με κιρσούς αναφέρει άλγος των κάτω άκρων. Συνήθως το άλγος περιγράφεται ως αίσθημα βάρους ή ενόχληση ή αίσθημα θερμότητας των κάτω άκρων μετά από παρατεταμένη ορθοστασία. Τα συμπτώματα ανακουφίζονται με τη βάδιση ή την ανύψωση των σκελών. Άλλοι ασθενείς αναφέρουν τοπικό άλγος στην περιοχή των διατεταμένων φλεβικών κλάδων. Τα συμπτώματα είναι εντονότερα κατά τους θερινούς μήνες του έτους και επιτείνονται με την έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη. Καθώς η νόσος εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εμφανιστούν δερματικές αλλοιώσεις με την μορφή της υπέρχρωσης, της λιποδερματοσκλήρυνσης και του φλεβικού έλκους.

Αρτηριακές παθήσεις

Πόσο χρόνο χρειάζεται η αποκατάσταση μετά από ενδαγγειακή αποκατάσταση για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Αμέσως μετά την επέμβαση είναι πιθανό να αισθανθείτε κούραση και ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να μείνετε στο κρεβάτι για μερικές ώρες. Για μερικές ημέρες θα αισθανθείτε δυσφορία στους μηρούς, ναυτία, εμέτους, ανορεξία, πυρετική κίνηση και κακουχία για 1-3 ημέρες. Οι περισσότεροι ασθενείς εξέρχονται του νοσοκομείο σε 2-4 ημέρες. Κατά την παραμονή σας, θα ενθαρρυνθείτε να τρώτε και να πίνετε άφθονο νερό και να κινητοποιείστε. Μετά το εξιτήριο, ο γιατρός σας θα σας δώσει αναλυτικές οδηγίες, στις οποίες συνήθως περιλαμβάνονται αποφυγή καπνού, άλιπος δίαιτα, λήψη άφθονων υγρών, καθημερινή βάδιση, αποφυγή της οδήγησης για μερικές εβδομάδες και αποφυγή άρσης βαρών.

Ποια είναι η μετεγχειρητική παρακολούθηση μετά από ενδαγγειακή αποκατάσταση ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής

Απαραίτητο στοιχείο στην επιτυχή αντιμετώπιση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής είναι η ευλαβική μετεγχειρητική παρακολούθηση. Σε αυτές τις επισκέψεις, ο γιατρός σας θα ελέγξει την γενική κατάσταση της υγείας σας και θα σας υποβάλει σε απεικονιστικές εξετάσεις μετά από 1 μήνα, 6 μήνες και 1 έτος μετά από την επέμβαση και εν συνεχεία κάθε χρόνο για το υπόλοιπο της ζωής σας. Με αυτές τις εξετάσεις, ο γιατρός σας θα βεβαιωθεί ότι το μόσχευμα είναι στη σωστή θέση και λειτουργεί όπως πρέπει. Αν όλα είναι εντάξει, τα διαστήματα  που χρειάζεστε επανεξέταση μπορεί να γίνουν πιο αραιά. Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, μπορεί να σας ζητηθεί να εξετάζεστε πιο τακτικά

Πόσο χρόνο χρειάζεται η αποκατάσταση μετά από ανοικτή αποκατάσταση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής;

. Συνήθως μετά το χειρουργείο χρειάζεται να νοσηλευτείτε σε μονάδα εντατικής θεραπείας για μία ή δύο ημέρες. Μετά από μερικές ημέρες θα μπορείτε να φάτε και να πιείτε και θα αρχίσετε να σηκώνεστε από το κρεβάτι. Θα χρειαστείτε αναλγητική αγωγή για μετεγχειρητικό πόνο και ίσως αισθανθείτε εύκολη κόπωση. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από 7-10 ημέρες. Αν και για τον κάθε ασθενή η μετεγχειρητική αποκατάσταση διαφέρει, είναι πιθανό να χρειαστείτε 3 ως 6 μήνες μέχρι να επανέλθετε στην φυσιολογική σας δραστηριότητα. Χρειάζεται σταδιακή αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, όσο περνούν οι εβδομάδες και αισθάνεστε καλύτερα.  Αν εργάζεστε, υπολογίστε ότι θα χρειαστεί να μην πάτε στη δουλεία σας για 6-12 εβδομάδες.

Πώς γίνεται η ανοικτή αποκατάσταση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής;

Ο αγγειοχειρουργός σας θα κάνει μια μεγάλη τομή στην κοιλιά σας, ώστε να αποκαλύψει το τμήμα της κοιλιακής αορτής που πάσχει. Στη συνέχεια αντικαθιστά το τμήμα αυτό με ένα μόσχευμα από συνθετικό υλικό και κλείνει την κοιλιακή τομή. Η επέμβαση διαρκεί 2 ως 4 ώρες.

Πώς γίνεται η ενδαγγειακή αποκατάσταση ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής

. Ο αγγειοχειρουργός σας θα εισάγει, μέσω τομής ή διαδερμικής παρακέντησης ένα λεπτό και εύκαμπτο σωλήνα (θηκάρι) από την αρτηρία στο μηρό και θα το προωθήσει στην κοιλιά, στο τμήμα της αορτής που παρουσιάζει το ανεύρυσμα. Στην συνέχεια, μέσω του θηκαριού θα προωθήσει και θα εκπτύξει ένα επενδεδυμένο ενδονάρθηκα (stent graft) για να αποκλείσει το ανεύρυσμα από την αρτηριακή κυκλοφορία.

Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το ανεύρυσμα για να είναι επικίνδυνο για ρήξη;

Όταν η διάμετρος του ανευρύσματος είναι μεταξύ 4 και 5.5 εκατοστά, ο κίνδυνος ρήξης είναι πολύ μικρός. Ο κίνδυνος γίνεται σημαντικός όταν η διάμετρος του ανευρύσματος είναι πάνω από 5.5 εκατοστά στους άνδρες και πάνω από 5 εκατοστά στις γυναίκες.

Πότε πρέπει να ελεγχθώ αν έχω ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής;

Στατιστικά, η πιθανότητα στο γενικό πληθυσμό να έχει ανεύρυσμα είναι σημαντική σε άνδρες πάνω από 65 που είναι ή υπήρξαν καπνιστές και σε άνδρες και γυναίκες με συγγενή που έχει ανεύρυσμα.

Τι είναι η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή;

Είναι η χειρουργική επέμβαση που εκτελείται από αγγειοχειρουργούς, κατά την οποία καθαρίζεται από την αρτηριοσκλήρυνση μια σοβαρά στενωμένη καρωτίδα, με στόχο την ελάττωση του κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πότε αντιμετωπίζεται χειρουργικά η στένωση της καρωτίδας;

Η στένωση της καρωτίδας αντιμετωπίζεται χειρουργικά όταν προκαλεί συμπτώματα και μερικές φορές οι σοβαρές στενώσεις ακόμη και αν δεν προκαλούν συμπτώματα.

Πόσο είναι η σοβαρή στένωση της καρωτίδας

 Η στένωση της καρωτίδας θεωρείται ότι είναι ήπια όταν είναι κάτω από 50%. Όταν η στένωση είναι μεταξύ 50 και 69% θεωρείται μέτρια, ενώ όταν είναι 70 ως 99% θεωρείται ότι είναι σοβαρή.