Τί είναι η σκληροθεραπεία με αφρό;

Η σκληροθεραπεία είναι μια παρέμβαση, που πραγματοποιείται για την θεραπεία κιρσών, φλεβεκτασιών και ευρυαγγειών. Περιλαμβάνει την έγχυση δια βελόνης μιας σκληρυντικής ουσίας μέσα στην φλέβα, προκαλώντας βλάβη στο εσωτερικό τοίχωμα της φλέβας.

Με την πάροδο μερικών εβδομάδων, το σώμα μας απορροφά την κατεστραμμένη φλέβα, η οποία εξαφανίζεται.

Για την θεραπεία των μικρών φλεβών (ευρυαγγείες και φλεβεκτασίες), η σκληρυντική ουσία χορηγείται σε υγρή μορφή. Στην σκληροθεραπεία με αφρό, η σκληρυντική ουσία αναμειγνύεται με αέρα, ώστε να σχηματιστεί αφρός.

Στη συνέχεια, ο αφρός χορηγείται στην παθολογική φλέβα με την βοήθεια βελόνης ή μικρών φλεβοκαθετήρων και χρησιμοποιείται για την θεραπεία μεγαλύτερων κιρσών, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με την συμβατική σκληροθεραπεία σε υγρή μορφή.

Είναι η σκληροθεραπεία με αφρό καλύτερη από την συμβατική σκληροθεραπεία;

Γενικά, η σκληροθεραπεία με αφρό είναι πιο αποτελεσματική από την συμβατική σκληροθεραπεία. Ο λόγος είναι ότι με την ανάμειξη της σκληρυντικής ουσίας με αέρα, μπορούμε να χορηγήσουμε μεγαλύτερο όγκο ουσίας, με σχετικά μικρή ποσότητα φαρμάκου.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να έρχεται μεγαλύτερη ποσότητα του φαρμάκου σε επαφή με το εσωτερικό τοίχωμα της φλέβας και να είναι πιο αποτελεσματική. Στις μικρότερες φλέβες, αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί αυτές περιέχουν μικρή ποσότητα αίματος και το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με την σκληρυντική ουσία σε υγρή μορφή.

Στις μεγαλύτερες όμως φλεβεκτασίες και στους κιρσούς, το αίμα που περιέχουν οδηγεί σε αραίωση του υγρού σκληρυντικού και σε ελάττωση της αποτελεσματικότητας του και εδώ είναι που η σκληροθεραπεία με αφρό κάνει την διαφορά.

Ποιες φλέβες είναι κατάλληλες για αντιμετώπιση με σκληροθεραπεία με αφρό;

Μεμονωμένοι κιρσοί και φλεβεκτασίες είναι ιδιαίτερα κατάλληλοι για αντιμετώπιση με σκληροθεραπεία με αφρό. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι κατάλληλα και ανεπαρκή τμήματα της μείζονος και της ελάσσονος σαφηνούς φλέβας.

Αν έχετε εκτεταμένους ή μεγάλους κιρσούς, είναι μάλλον καλύτερο να αντιμετωπίζεστε με χειρουργική αντιμετώπιση ή με laser.

Άλλοι λόγοι που η σκληροθεραπεία με αφρό δεν είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση κιρσών είναι γνωστή αλλεργική αντίδραση στην σκληρυντική ουσία, φόβος για τις βελόνες ή διαταραχές στην πήξη του αίματος.

 Πώς γίνεται η σκληροθεραπεία με αφρό;

Ανάλογα με τον αριθμό των κιρσών που έχετε, ίσως χρειαστούν αρκετές συνεδρίες για να αντιμετωπιστούν. Οι κύριες φλέβες που χρειάζονται αντιμετώπιση θα εντοπιστούν με χρήση υπερήχων και θα ανευρεθούν τα κατάλληλα σημεία για την χορήγηση του αφρού.

Μικρή ποσότητα τοπικού αναισθητικού θα χορηγηθεί στο δέρμα που θα παρακεντηθεί και με την βοήθεια πάλι υπερήχων θα τοποθετηθεί ο απαραίτητος αριθμός φλεβοκαθετήρων για την θεραπεία.

Οι καθετήρες θα εκπλυθούν ώστε να επιβεβαιωθεί η σωστή τοποθέτηση τους και για να παραμείνουν ανοικτοί και στην συνέχεια το πόδι σας θα ανυψωθεί και θα χορηγηθεί ο αφρός μέσω των καθετήρων.

Ταυτόχρονα θα σας ζητηθεί να κινείτε το πέλμα σας πάνω και κάτω, ώστε να αυξηθεί η ροή του αίματος στις βαθιές φλέβες.

Μερικές φορές, η χορήγηση του αφρού συνοδεύεται από ένα ελαφρύ τσούξιμο, αλλά γενικά η διαδικασία είναι ανώδυνη. Μόλις ολοκληρωθεί η χορήγηση του αφρού από τους φλεβοκαθετήρες, αυτοί θα αφαιρεθούν και στην συνέχεια ένα αφρώδες υλικό τοποθετείται στο δέρμα, πάνω από τις φλέβες που αντιμετωπίστηκαν, ώστε να τις κρατήσουν συμπιεσμένες.

Τέλος, θα τοποθετηθεί μια ελαστική κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης, ώστε να συγκρατεί τα αφρώδη υλικά στην θέση τους και να συμπιέζει τις φλέβες που αντιμετωπίστηκαν. Αυτό βοηθά στην αποτελεσματικότητα της μεθόδου και στην πρόληψη μελανιών και φλεγμονών στις φλέβες που αντιμετωπίστηκαν.

Τί πρέπει να κάνετε μετά από σκληροθεραπεία με αφρό;

Τα αφρώδη επιθέματα και οι ελαστικές κάλτσες θα πρέπει να μείνουν στην θέση τους για μια εβδομάδα συνεχώς, μέρα και νύχτα.

Στην συνέχεια, μπορείτε να αφαιρέσετε τα επιθέματα και στην συνέχεια θα πρέπει να φοράτε την κάλτσα μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας για μερικές εβδομάδας.

Μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες, εκτός από το να οδηγήσετε την ημέρα της παρέμβασης και να στέκεστε πολύ ώρα όρθιοι. Τόσο την ημέρα της παρέμβασης, όσο και τις επόμενες ημέρες πρέπει να περπατήσετε αρκετά.

Θα χρειαστώ άλλες συνεδρίες;

Είναι μάλλον απίθανο να εξαφανιστούν όλες οι φλέβες με μια μόνο συνεδρία. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστείτε περισσότερες συνεδρίες με μερικές εβδομάδες διαφορά η μία από την άλλη.

Υπάρχουν παρενέργειες από την σκληροθεραπεία με αφρό;

–              Καφεοειδής δυσχρωματισμός του δέρματος κατά μήκος των φλεβών που αντιμετωπίστηκαν (συνήθως εξαφανίζεται μετά από μερικούς μήνες).

–              Ήπιο τσούξιμο στα σημεία έγχυσης του αφρού (που εξαφανίζεται μετά από μερικές ώρες).

–              Σκληρία και κοκκινίλα στις φλέβες που αντιμετωπίστηκαν (μπορεί να συνοδεύεται από πόνο και ευαισθησία στην αφή και μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες).

–              Εξαιρετικά σπάνια μπορεί να συμβούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

 

Δρ. Παπουτσής Κωνσταντίνος