Τα πρησμένα πόδια (οίδημα) είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο και τις πιο πολλές φορές δεν αποτελεί λόγο για ανησυχία, ειδικά μετά από μια κουραστική ημέρα, με πολλή ορθοστασία ή πολύ περπάτημα. Αν όμως τα πόδια και οι αστράγαλοι παραμένουν πρησμένοι ή το πρήξιμο συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, ίσως κρύβεται από πίσω κάποιο πρόβλημα υγείας. Παρακάτω, παρουσιάζονται τα συχνότερα αίτια που πρήζονται τα πόδια και πότε πρέπει να επισκέπτεστε το γιατρό σας.

 

1. Φλεβική ανεπάρκεια

Το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις ένα από τα αρχικά συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας, μια κατάσταση στην οποία το αίμα δεν ανεβαίνει με ευχέρεια από τα πόδια προς τον κορμό μέσω των φλεβών. Σε φυσιολογικές συνθήκες, οι φλέβες επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο προς την κατεύθυνση της καρδιάς από τα πόδια με την βοήθεια των βαλβίδων τους, οι οποίες επιτρέπουν την ροή του αίματος μόνο προς μία κατεύθυνση. Αν οι βαλβίδες δεν λειτουργούν σωστά, τότε το αίμα κατεβαίνει προς τα κάτω, με αποτέλεσμα αφενός μεν να πιέζονται οι φλέβες, οδηγώντας στην δημιουργία κιρσών, αφετέρου δε να συσσωρεύονται υγρά στους αστραγάλους και τα πόδια. Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές του δέρματος των ποδιών, λοιμώξεις και έλκη. 

Διαβάστε  περισσότερα εδώ : Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια

2. Θρόμβωση

Οι φλεβικές θρομβώσεις στα πόδια, παρεμποδίζουν την επιστροφή του αίματος στην καρδιά και μπορεί να οδηγήσουν σε πρήξιμο των ποδιών. Η θρόμβωση μπορεί να είναι επιφανειακή, οπότε ονομάζεται επιπολής θρομβοφλεβίτιδα https://aggeiotherapy.gr/Επιπολής Θρομβοφλεβίτιδα ή να αφορά τις βαθιές φλέβες, οπότε ονομάζεται εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση https://aggeiotherapy.gr/Εν Τω Βάθει Φλεβοθρόμβωση. Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται οι άνθρωποι σε παρατεταμένη ακινησία μετά από κάποιο χειρουργείο, ορθοπαιδική κάκωση ή παθολογικό νόσημα. Η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή αν οι θρόμβοι στις βαθιές φλέβες αποκολληθούν και ταξιδέψουν με τις κεντρικές φλέβες στην καρδιά και τους πνεύμονες. Αν εμφανίσετε οίδημα στο ένα πόδι, με συνοδά συμπτώματα τον πόνο, χαμηλό πυρετό ή αλλαγή του χρώματος του ποδιού επικοινωνήστε με το γιατρό σας

3. Ορμονικοί λόγοι, εμμηνόπαυση, καθιστική ζωή, παχυσαρκία

Μερικές φορές, δεν υπάρχει κάποια σαφής παθολογική αιτία πίσω από τα οιδήματα στα πόδια και αυτά μπορεί να οφείλονται σε ορμονικούς λόγους και την εμμηνόπαυση στις γυναίκες και την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή. Βγείτε έξω, περπατήστε, ασκηθείτε και υιοθετήστε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής με πολλά φρούτα και λαχανικά. Ένας διαιτολόγος θα σας βοηθήσει να βάλετε μέτρο στις θερμίδες που προσλαμβάνετε, ενώ το λεμφικό μασάζ και η κατάλληλη υποστηρικτική αγωγή μπορεί να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα πρησμένα πόδια. 

4. Λεμφοίδημα

Πρόκειται για τη συσσώρευση λέμφου που προκύπτει από την απουσία ή τη δυσλειτουργία των λεμφαγγείων ή μετά από επεμβάσεις κατά τις οποίες αφαιρούνται οι λεμφαδένες. Η λέμφος είναι ένα υγρό πλούσιο σε πρωτεΐνες, το οποίο κυκλοφορεί σε ένα εκτεταμένο δίκτυο λεμφαγγείων και τριχοειδών. Το υγρό αυτό φιλτράρεται στους λεμφαδένες, οι οποίοι παγιδεύουν και σκοτώνουν τα μικρόβια. Αν υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία της λέμφου, τότε η λέμφος συσσωρεύεται στα πόδια και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις και παραμόρφωση των ποδιών. Το λεμφοίδημα είναι συχνό σε ασθενείς μετά από χειρουργική αντιμετώπιση νεοπλασιών ή μετά από ακτινοθεραπεία και χρήζει ιατρικής συμβουλής και παρακολούθησης. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: Λεμφοίδημα

5. Λοίμωξη (Μόλυνση)

Το πρήξιμο των ποδιών μπορεί να είναι εκδήλωση μόλυνσης. Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται οι ασθενείς με διαβήτη. Στους ασθενείς αυτούς, ο διαβήτης προκαλεί βλάβη των νεύρων που αφορούν την αίσθηση του πόνου, με αποτέλεσμα, τα πόδια των διαβητικών να είναι «μουδιασμένα». Έτσι, είναι εύκολο να έχουν μικροτραυματισμούς οι οποίοι περνούν απαρατήρητοι και αυτό μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε σοβαρές μολύνσεις, που σε αρκετές περιπτώσεις απειλούν το πόδι. Αν είστε διαβητικός, πρέπει να εξετάζετε συχνά τα πόδια σας (και τις πατούσες σας με καθρεφτάκι) και να παρατηρήσετε πρησμένο πόδι ή πληγές, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Μπορείτε εδώ να διαβάσετε περισσότερα :Διαβητικό Πόδι

6. Ανεπάρκεια του ήπατος, των νεφρών ή της καρδιάς

Μερικές φορές το πρήξιμο στα πόδια είναι ένδειξη ανεπάρκειας του ήπατος (λόγω έλλειψης μιας πρωτεΐνης του αίματος που λέγεται αλβουμίνη), των νεφρών (λόγω αδυναμίας αποβολής υγρών και άλατος) ή της καρδιάς (λόγω αδυναμίας της αντλίας να διαχειριστεί τα υγρά και το αλάτι στο σώμα μας. Συνήθως το πρήξιμο αυτό αφορά και τα δύο πόδια, εντοπίζεται στους αστραγάλους και στην κνήμη και αφήνει «εντύπωμα» (δακτυλιά) όταν πιεστεί. Η βαρύτητα έχει σαν αποτέλεσμα τα υγρά να συσσωρεύονται στα πόδια, αλλά μπορεί να συγκεντρωθούν και στην κοιλιά και το στήθος. Αν τα οιδήματα στα πόδια συνοδεύονται και από συμπτώματα όπως εύκολη κόπωση, ανορεξία, αύξηση σωματικού βάρους επισκεφτείτε άμεσα το γιατρό σας. Αν μαζί με τα οιδήματα, έχετε και δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στο στήθος,  καλέστε το ΕΚΑΒ καθώς χρειάζεστε άμεση νοσοκομειακή φροντίδα.

7. Φαρμακευτική παρενέργεια

Πολλά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν οίδημα στα πόδια. Χωρίς να γίνει εξαντλητική αναφορά, τα συνηθέστερα φάρμακα που προκαλούν πρήξιμο στα πόδια είναι τα ορμονικά σκευάσματα, όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη, τα αντιϋπερτασικά φάρμακα αποκλειστές διαύλων ασβεστίου (Adalat, Norvasc, Plentil, Isoptin κλπ), αντικαταθλιπτικά φάρμακα (τρικυκλικά και αναστολεις της μονοαμινικής οξειδάσης), μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και κάποια φάρμακα για το διαβήτη. Διαβάστε το φύλλο οδηγιών του φαρμάκου που παίρνετε και μιλήστε με το γιατρό σας, καθώς αν και το όφελος από τη λήψη του φαρμάκου μπορεί να δικαιολογήσει ένα ήπιο οίδημα, τα πιο σοβαρά οιδήματα μπορεί να κάνουν αναγκαία την αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής

8.  Υποθυρεοειδισμός

Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι ύπουλα και μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Πολλές φορές αυτό που γίνεται πρώτα αντιληπτό είναι το οίδημα στα πόδια. Συχνά συνοδεύεται από εύκολη κόπωση, ευαισθησία στο κρύο, αύξηση του σωματικού βάρους, δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη, βραδύτητα στη σκέψη και τις κινήσεις, μυϊκές κράμπες και πόνοι. Αν δεν έχετε ελέγξει το θυρεοειδή σας και εμφανίζετε πρήξιμο στα πόδια και κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Αν λαμβάνετε ήδη αγωγή για υποθυρεοειδισμό και παρατηρήσετε πρήξιμο στα πόδια, ίσως η αγωγή που λαμβάνετε δεν είναι επαρκής και θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας για επανέλεγχο.

 

9. Κύηση

Σε ένα βαθμό, είναι φυσιολογικό το πρήξιμο των αστραγάλων και των ποδιών κατά τη διάρκεια της κύησης. Το απότομο ή το υπερβολικό όμως οίδημα μπορεί να είναι ένδειξη προεκλαμψίας, η οποία είναι μια σοβαρή κατάσταση, που συμβαίνει μετά την 20η εβδομάδα της κύησης και κατά την οποία αυξάνεται η αρτηριακή πίεση της εγκύου και συνοδεύεται από απώλεια λευκωμάτων στα ούρα. Συχνά συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, κοιλιακό άλγος, συχνή ούρηση, ναυτία, εμέτους και διαταραχές στην όραση και χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας.

10. Τραυματισμός

Ένας τραυματισμός στον αστράγαλο ή το πόδι μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο. Ο πιο συχνός μηχανισμός είναι το διάστρεμμα, κατά το οποίο οι σύνδεσμοι γύρω από τον αστράγαλο «τεντώνονται» υπερβολικά. Για να μειωθεί το οίδημα, αποφύγετε την βάδιση, τοποθετήστε πάγο, τυλίξτε τον αστράγαλο με επίδεσμο και κρατήστε το πόδι σας ψηλά σε ένα σκαμπώ ή με μαξιλάρι. Ζητήστε ιατρική βοήθεια αν το πρήξιμο και ο πόνος είναι έντονος ή αν δεν βελτιώνονται με τα παραπάνω μέτρα.