Τί είναι η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή;

Η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση που εκτελείται από αγγειοχειρουργούς ώστε να ανοιχθεί και να καθαριστεί η καρωτίδα αρτηρία από την αθηρωμάτωση. Σκοπός είναι η  πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Για ποιο λόγο πραγματοποιείται η επέμβαση;

Ο αγγειοχειρουργός σας μπορεί να σας συστήσει την επέμβαση  αν έχετε:

  1. Μία μέτρια (50-69%) στένωση της καρωτίδας αρτηρίας και παρουσιάσετε συμπτώματα, όπως ισχαιμικό παροδικό ή μόνιμο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
  2. Μία σοβαρή στένωση (>70%) ακόμη και αν δεν έχετε κανένα σύμπτωμα.

Περιγραφή

Η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή πραγματοποιείται υπό άσηπτες συνθήκες σε χειρουργική αίθουσα. Συνήθως χρειάζεται να μείνετε στο νοσοκομείο για μερικές ημέρες. Την ημέρα του χειρουργείου μπορεί να χρειαστεί να μείνετε για παρακολούθηση στην μονάδα εντατικής θεραπείας ή μονάδα αυξημένης φροντίδας.

Ο αγγειοχειρουργός σας θα κάνει μία τομή στον τράχηλο, υπό γενική συνήθως αναισθησία. Αφού ανοίξει και καθαρίσει την καρωτίδα αρτηρία, θα ράψει την καρωτίδα παρεμβάλλοντας ένα φλεβικό ή συνθετικό εμβάλωμα και θα κλείσει την τομή στον τράχηλο.

Προετοιμασία

Συζητήστε την κατάσταση και την ανάγκη για επέμβαση με μέλη της οικογένειάς σας .Ρωτήστε τον ιατρό σας για τυχόν φάρμακα που λαμβάνετε και ενδεχομένως θα χρειαστεί να διακόψετε πριν από την επέμβαση.

Τι να περιμένω μετά από την επέμβαση;

Συνήθως χρειάζεται να παραμείνετε στο νοσοκομείο για μερικές ημέρες. Ο λαιμός σας θα είναι ερεθισμένος για μερικές ημέρες και το δέρμα γύρω από την τομή στον τράχηλο θα είναι μουδιασμένο για μερικές εβδομάδες. Αυτό μην σας ανησυχεί γιατί  θα βελτιωθεί με τον καιρό.Τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση, θα σας είναι πιο εύκολο να τρώτε μαλακές τροφές, μέχρι να επιστρέψετε σταδιακά στην συνηθισμένη σας δίαιτα.

Μετά από την επέμβαση, ο αγγειοχειρουργός σας θα σας συστήσει να παίρνετε (αν δεν παίρνατε ήδη) αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο, καθώς και φάρμακα για τη ρύθμιση των λιπιδίων.

Ο αγγειοχειρουργός σας ίσως σάς ζητήσει να τον επισκέπτεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συνήθως μια φορά το χρόνο, και να κάνετε triplex των καρωτίδων για να βεβαιωθεί ότι δεν έχει αρχίσει να σχηματίζεται νέα αθηρωματική πλάκα.