Τί είναι η θερμική κατάλυση (laser) για τη θεραπεία των κιρσών των φλεβών των κάτω άκρων;

Θεραπεία Κιρσών με Laser και RF; Πρόκειται για μια θεραπευτική επιλογή με σκοπό τον αποκλεισμό των παθολογικών φλεβών των κάτω άκρων και εφαρμόζεται στις κύριες ανεπαρκείς επιφανειακές φλέβες, δηλαδή τις σαφηνείς φλέβες. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται αποστειρωμένοι καθετήρες μίας χρήσης που βασίζονται στην εφαρμογή θερμικής ενέργειας είτε με τεχνολογία laser είτε με τεχνολογία μικροκυμάτων (radiofrequency, RF).

Πώς γίνεται η επέμβαση;

 Ένας λεπτός καθετήρας εισάγεται μέσα στην παθολογική φλέβα υπό την καθοδήγηση υπερήχων, δια μέσου μιας πολύ μικρής τομής λίγο πάνω ή κάτω από το γόνατο. Ο χώρος γύρω από την παθολογική φλέβα διηθείται με ένα διάλυμα που περιέχει τοπικό αναισθητικό, για να γίνει πιο αποτελεσματική η θεραπεία και για να προστατευτούν οι γύρω ιστοί από τη θερμότητα. Η παθολογική φλέβα θερμαίνεται από τον καθετήρα, με αποτέλεσμα την βλάβη του τοιχώματός της, η οποία συμπίπτει και τελικά μετατρέπεται σε ουλώδη ιστό. Η θεραπεία κιρσών με laser  και RF, οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις στην υποχώρηση των κιρσών.Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται να γίνουν ταυτόχρονα ή σε δεύτερο χρόνο μικροφλεβεκτομές ή σκληροθεραπεία με αφρό για τις υπόλοιπες εμφανείς φλέβες.

 

Χρειάζεται να μείνω στο νοσοκομείο για την επέμβαση;

Υπάρχουν περιπτώσεις, ανάλογα και με την πρακτική που εφαρμόζουν διάφορα κέντρα σε όλο τον κόσμο, που η θερμική κατάλυση των κιρσών είναι μια ιατρική πράξη που εκτελείται σε συνθήκες γραφείου και ο ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι του λίγη ώρα μετά από την ολοκλήρωση της. Συνηθέστερα, όμως χρειάζεται να μείνετε στο νοσοκομείο για μία ημέρα και η παρέμβαση γίνεται σε συνθήκες χειρουργείου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα ενθαρρυνθείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι πολύ σύντομα μετά από τη θεραπεία. Θα χρειαστεί για μερικές εβδομάδες να φορέσετε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και μπορείτε να επιστρέψετε στην καθημερινή σας δραστηριότητα. Πρέπει να  αποφεύγετε όμως την παρατεταμένη ορθοστασία, την άρση βαρών και την σωματική καταπόνηση για μερικές εβδομάδες. Έτσι ώστε να αποθεραπευτεί η περιοχή που αντιμετωπίστηκε και να παραμείνει κλειστή η παθολογική φλέβα.

Ποια είναι η αποτελεσματικότητα της μεθόδου;

Το ποσοστό της επιτυχίας της μεθόδου είναι πάνω από 95% στην αντιμετώπιση των φλεβών που πάσχουν.

Επειδή όμως οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι μια εξελικτική κατάσταση, ο τρόπος ζωής και η κληρονομικότητα κάθε ασθενούς θα καθορίσουν αν το πρόβλημα θα ξαναεμφανιστεί στο μέλλον. Η εμπειρία έχει δείξει ότι στο 5-10% των ασθενών, μπορεί οι κιρσοί να υποτροπιάσουν στα 5 με 10 χρόνια.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την επέμβαση;

Όπως σε όλες τις ιατρικές παρεμβάσεις, υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες με τη θερμική κατάλυση των φλεβών. Βεβαίως, με τον εξοπλισμό και τις τεχνικές τελευταίας γενιάς, το ποσοστό σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών είναι εξαιρετικά μικρό. Συνήθως, αυτό που συμβαίνει στους ασθενείς είναι μια ενόχληση στην περιοχή της φλέβας που έχει αντιμετωπιστεί για μερικές ημέρες. Το υπερκείμενο δέρμα, μπορεί να εμφανίσει κάποιες μελανιές, οι οποίες υποχωρούν μετά από μερικές εβδομάδες.

Η αποφυγή της ορθοστασίας και της σωματικής καταπόνησης, καθώς και η εφαρμογή της ελαστικής κάλτσας βοηθούν στην γρήγορη υποχώρηση αυτών των συμπτωμάτων.

Σε πολύ λίγες περιπτώσεις η μέθοδος έχει σαν ανεπιθύμητη ενέργεια την απραξία νεύρου που γειτονεύει με την υπό θεραπεία φλέβα και εκδηλώνεται με μούδιασμα στην κατανομή του νεύρου, αλλά υποχωρεί μετά από μερικές εβδομάδες. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι πάρα πολύ σπάνια, εν τούτοις μπορεί να συμβεί. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο ιατρός σας θα σας ζητήσει να σας ξαναδεί μετά από την θεραπεία και αν συμβεί θα χρειαστεί να πάρετε αντιπηκτικά φάρμακα για μερικές εβδομάδες. Πάρα πολύ σπάνιες είναι και οι λοιμώξεις του δέρματος, οι οποίες αντιμετωπίζονται με μερικές ημέρες αγωγής με αντιβιοτικά. Εξαιρετικά σπάνια, τέλος, είναι τα εγκαύματα του δέρματος από την εφαρμογή της θεραπείας.

Σε τι πλεονεκτεί η θερμική κατάλυση σε σχέση με την χειρουργική απολίνωση και εκρίζωση της μείζονος σαφηνούς φλέβας;

Για δεκαετίες η χειρουργική απολίνωση και η εκρίζωση της σαφηνούς φλέβας αποτέλεσε την μέθοδο αναφοράς για την αντιμετώπιση των κιρσών των κάτω άκρων. Συνοδεύεται, όμως σε πολλές περιπτώσεις από μια αρκετά μακρά περίοδο αποθεραπείας, μέχρι να επιστρέψει ο ασθενής στην πρότερη φυσική δραστηριότητα και την εργασία του.

Τα ποσοστά επιτυχίας και υποτροπών είναι παρόμοια με τις δύο μεθόδους, όμως η εμπειρία των τελευταίων ετών έχει δείξει ότι η θεραπεία με laser υπερτερεί της χειρουργικής μεθόδου στην ταχύτητα επανόδου στην φυσική δραστηριότητα, συνοδεύεται από λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και λιγότερα αιματώματα.

Το αισθητικό αποτέλεσμα, δε, ακριβώς επειδή δεν χρειάζονται μεγάλες τομές για την θεραπεία της μείζονος σαφηνούς φλέβας είναι ανώτερο από αυτό της χειρουργικής μεθόδου, έτσι ώστε σε πολλά συστήματα υγείας να αποτελεί αυτή την στιγμή την μέθοδο πρώτης επιλογής για την αντιμετώπιση των κιρσών των κάτω άκρων.

Τι πρέπει να κάνω πριν από την παρέμβαση;

Θα πρέπει να συζητήσετε με τον ιατρό σας όλα τα φάρμακα, τα οποία παίρνετε, καθώς μπορεί να χρειαστεί να διακόψετε ή να τροποποιήσετε την αγωγή σας. Επίσης θα ερωτηθείτε αν υπάρχει περίπτωση να είστε έγκυος, οπότε η παρέμβαση θα πρέπει να αναβάλλεται για μερικούς μήνες μετά από τον τοκετό. Αν και μπορείτε να περπατήσετε μετά από την επέμβαση, θα πρέπει να κάνετε προετοιμασία, ώστε να σας παραλάβει κάποιος συγγενής ή φίλος από το νοσοκομείο, καθώς για μερικές ημέρες δεν θα μπορείτε να οδηγήσετε.

Χρειάζεται να ξαναδώ τον ιατρό μου μετά από την παρέμβαση;

Θα χρειαστεί να ξαναδείτε τον ιατρό σας μετά από 3-4 εβδομάδες και να κάνετε ένα triplex φλεβών, ώστε να βεβαιωθεί ότι οι φλέβες που καταλύθηκαν παραμένουν κλειστές και ότι δεν έχετε παρουσιάσει κάποια θρόμβωση. Εν συνεχεία, ανάλογα και με την πρακτική κάθε ιατρού, μπορεί να χρειαστεί να τον επισκέπτεστε μια φορά τον χρόνο, για να βεβαιωθεί ότι εξακολουθείτε να έχετε καλά αποτελέσματα.

Δρ Παπουτσής Κωνσταντίνος