Τι είναι η θεραπεία λεμφικής αποσυμφόρησης;

Η λεμφική αποσυμφόρηση ή αλλιώς πρεσσοθεραπεία είναι γνωστή  και αποτελεί μια μη-παρεμβατική θεραπεία που περιλαμβάνει την εφαρμογή εναλλασσόμενης εξωτερικής συμπίεσης και αποσυμπίεσης με τη βοήθεια αεροθαλάμων σε διάφορα σημεία του σώματος και κυρίως στα πόδια και τα χέρια. Μπορεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση του λεμφικού συστήματος και συνεπώς στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα και στην ενίσχυση της κυκλοφορίας.

Η εναλλασσόμενη πίεση εφαρμόζεται με την βοήθεια συστήματος που αποτελείται από έναν συμπιεστή αέρα (περίπου όπως δουλεύουν τα αυτόματα πιεσόμετρα), που συνδέεται με ειδικούς αεροθαλάμους σε σχήμα παντελονιού ή γαντιού για τα άκρα ή ζώνης για την περιοχή της κοιλιάς.

Η λεμφική αποστράγγιση χρησιμοποιείται τόσο για ιατρικούς, όσο και για αισθητικούς λόγους.

Για ποιο λόγο πραγματοποιείται ;

Η λεμφική αποσυμφόρηση, πραγματοποιείται ως εναλλακτική στο λεμφικό μασάζ που κάνουν εξειδικευμένοι φυσικοθεραπευτές και χειροπράκτες. Το λεμφικό σύστημα είναι μέρος του κυκλοφορικού συστήματος και χρησιμεύει στην διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα, την απομάκρυνση των τοξινών και την άμυνα του οργανισμού. Αποτελείται από ένα δίκτυο λεμφαγγείων και τριχοειδών στα οποία κυκλοφορεί η λέμφος, ένα υγρό πλούσιο σε πρωτεΐνες το οποίο περιέχει λευκά αιμοσφαίρια, λίπη και βακτήρια που αναπτύσσονται σε ολόκληρο το σώμα.

Η λέμφος φιλτράρεται στους λεμφαδένες και εκεί καταπολεμούνται τα βακτήρια. Το λεμφικό σύστημα βασίζεται για την κυκλοφορία της λέμφου στην κίνηση των μυών κατά τις κινήσεις του σώματος, ώστε να αποστραγγιστεί από τα διάφορα σημεία του σώματος.

Αν κάποιος έχει κακή κυκλοφορία ή πρήξιμο, η πρεσσοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων, όπως:

-Λεμφικά προβλήματα

-Κακή κυκλοφορία

-Κατακράτηση υγρών

-Πρήξιμο στα πόδια (οίδημα)

-Κυτταρίτιδα

-Ραγάδες

-Την πρόληψη κιρσών

-Πριν και μετά από λιποαναρρόφηση

 

Δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις

-Κύηση

-Καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια

-Μη ελεγχόμενη υπέρταση

-Κιρσοί

-Άσθμα

-Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση

-Έλκη, πληγές ή μολύνσεις του δέρματος

 

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Ο συμπιεστής που ελέγχει την πίεση του αέρα στη συσκευή φουσκώνει και ξεφουσκώνει τους αεροθαλάμους που έχουν εφαρμοστεί στα άκρα του ασθενούς, με βάση ένα συγκεκριμένο μοτίβο (πρόγραμμα διαβαθμισμένης τμηματικής συμπίεσης). Το πρόγραμμα και η τιμή της πίεσης που θα εφαρμοστεί επιλέγεται από τον γιατρό ανάλογα και με την ένδειξη για την οποία εφαρμόζεται και διαρκεί από 30 ως 45 λεπτά.

Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα όταν πραγματοποιείται μια σειρά από συνεδρίες και για τη συντήρηση του καλού αποτελέσματος συνιστάται παράλληλα σωματική άσκηση, βάδιση και υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά, ενώ μπορεί να χρειαστεί και η παράλληλη χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης και φλεβοτονικών φαρμάκων, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Ποια είναι η διαδικασία κατά τη λεμφική αποσυμφόρηση;

Κατά το προγραμματισμένο σας ραντεβού θα οδηγηθείτε στην πολυθρόνα της πρεσσοθεραπείας και θα ξαπλώσετε. Δεν χρειάζεται να βγάλετε τα ρούχα σας., αλλά γενικά θα έιστε πιο άνετα αν φοράτε μια φόρμα ή κολάν. Αν και μπορείτε με κατάλληλη εκπαίδευση να κάνετε χειρονακτικό λεμφικό μασάζ μόνοι σας στο σπίτι, η πρεσσοθεραπεία θα πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη ειδικού.

Θα ακολουθήσει η εφαρμογή των υφασμάτων που περιέχουν τους ειδικούς αεροθαλάμους (που μοιάζουν λίγο με στολή αστροναύτη!) στα χέρια, τα πόδια ή τη μέση σας, ανάλογα με το σημείο του σώματος που θα αντιμετωπιστεί και μόλις οι αεροθάλαμοι συνδεθούν με τον συμπιεστή με ειδικούς σωλήνες, ξεκινήσει το πρόγραμμα της διαβαθμισμένης τμηματικής συμπίεσης. Μπορείτε να κάνετε πρεσσοθεραπεία μέχρι και 2 φορές τη εβδομάδα.

Πλεονεκτήματα της θεραπείας:

-Χαλάρωση των μυών και ανακούφιση από μυοσκελετικούς πόνους

-Βελτίωση της κυτταρίτιδας

-Μείωση του πρηξίματος (οίδημα) και της ακαμψίας των άκρων

-Απομάκρυνση των τοξινών του σώματος.

-Τόνωση και σύσφιξη του δέρματος

-Ενίσχυση του  ανοσοποιητικού μέσω της σωστής κυκλοφορίας της λέμφου

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία;

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, αλλά συνιστάται να μην έχουμε καταναλώσει αλκοόλ και να μην έχουμε φάει 2 ώρες πριν από κάθε συνεδρία πρεσσοθεραπείας. Πολλοί ασθενείς νιώθουν την ανάγκη να ουρήσουν αμέσως μετά από την συνεδρία και καλό θα είναι να πίνετε 3-4 ποτήρια νερό ώστε να αναπληρωθούν τα υγρά που απομακρύνθηκαν κατά τη λεμφική αποστράγγιση.

Δρ.Παπουτσής Κωνσταντίνος