θερμοπηξία ευρυαγγειών

 

Τί είναι η θερμοπηξία και πώς λειτουργεί;

Η θερμοπηξία ευρυαγγειών αποτελεί  την τελευταία εξέλιξη στην αντιμετώπιση των ευρυαγγειών, η οποία βασίζεται σε θερμική καταστροφή των ευρυαγγειών, με τη χρήση μικροκυμάτων, δηλαδή κυμάτων υψηλής συχνότητας. Το σύστημα της θερμοπηξίας αποτελείται από την γεννήτρια των μικροκυμάτων συχνότητας 4 Mhz και ένα στυλεό, στην άκρη του οποίου προσαρμόζεται μια πάρα πολύ λεπτή αποστειρωμένη βελόνη.

Η βελόνη αυτή είναι μονωμένη σε όλη της την επιφάνεια, εκτός από την άκρη της. ‘Ετσι, η ενέργεια που παράγει η γεννήτρια, μεταδίδεται μόνο στην άκρη της βελόνης, προκαλώντας στοχευμένη καταστροφή μόνο της ευρυαγγείας, χωρίς να τραυματίζει την επιδερμίδα και τους υπερκείμενους ιστούς.

Σε διάρκεια μερικών εβδομάδων, ο οργανισμός απορροφά την κατεστραμμένη ευρυγγεία, η οποία εξαφανίζεται.

Η μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική για τις πολύ λεπτές ευρυαγγείες, κάτω από 0.3mm, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη σκληροθεραπεία, καθώς δεν είναι δυνατόν να παρακεντηθούν με τις βελόνες 30 ή 31 G, που χρησιμοποιούνται. Σε μεγαλύτερες ευρυαγγείες και σε φλεβεκτασίες, η σκληροθεραπεία παραμένει η μέθοδος εκλογής.

Πώς πραγματοποιείται η θερμοπηξία για ευρυαγγείες;

Συνήθως υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου ενόχληση κατά την  θεραπεία. Η πολύ λεπτή βελόνη της συσκευής εισάγεται πολύ επιφανειακά κάτω από την επιδερμίδα, ώστε να έρθει σε επαφή με την ευρυαγγεία, με αποτέλεσμα η εφαρμογή του μικροκύματος να στοχεύσει με ακρίβεια μόνο τη φλέβα και να προστατευτούν η επιδερμίδα και οι γύρω ιστοί.

Η διάρκεια της συνεδρίας εξαρτάται από τον αριθμό και την έκταση των ευρυαγγειών και κυμαίνεται από 15 ως 30 λεπτά της ώρας. Οι ευρυαγγείες που αντιμετωπίστηκαν κατά τη συνεδρία, σχεδόν πάντα εξαφανίζονται μετά από μερικές εβδομάδες.

Περαιτέρω συνεδρίες θα χρειαστούν αν υπάρχουν ευρυαγγείες σε πολλαπλά σημεία του σώματος.

Υπάρχει κίνδυνος από την θεραπεία;

Μια μικρή ενόχληση ή αίσθημα θερμότητας κατά την επαφή της βελόνης με το δέρμα μπορεί να συμβεί, εν τούτοις οι περισσότεροι ασθενείς θεωρούν τη θεραπεία σχετικά ανώδυνη. Στα σημεία εφαρμογής της θεραπείας μπορεί να εμφανιστεί μια ερυθρότητα και σημαδάκια που μοιάζουν με γρατσουνιές.

Οι εκδηλώσεις αυτές διαρκούν μερικές εβδομάδες και πάντα εξαφανίζονται. Οι δυσχρωματισμοί του δέρματος είναι πολύ σπάνιοι και πάντα εξαφανίζονται, έστω και μετά από πάροδο μερικών εβδομάδων ή μηνών.

Η μέθοδος δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε εγκύους γυναίκες, σε ανθρώπους που έχουν βηματοδότη ή πάσχουν από λοιμώξεις του δέρματος, καθώς και σε όσους παρουσιάζουν αλλεργία σε νικέλιο ή χρώμιο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;

Η μέθοδος  της θερμοπηξίας για τις ευρυαγγείες είναι απλή στην εφαρμογή της, έχει άμεσα αποτελέσματα, οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι σπάνιες, δεν αφήνει μόνιμο δυσχρωματισμό του δέρματος, δεν υπάρχει κίνδυνος νέκρωσης του δέρματος  ή ουλών , μπορεί να εφαρμοστεί σε πολύ μικρές ευρυαγγείες, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και σε οποιοδήποτε είδος δέρματος.

Σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τη σκληροθεραπεία είναι ότι δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης μετά από τη συνεδρία. Αν και συνιστάται η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο για μερικές ημέρες, η μέθοδος πρακτικά μπορεί να εφαρμοστεί οποιαδήποτε εποχή του έτους.

Δρ. Παπουτσής Κωνσταντίνος