Κιρσοί στην εγκυμοσύνη

Είστε έγκυος; Υπέροχα νέα! Παρατηρήσατε, όμως ότι οι φλέβες στα πόδια σας είναι διογκωμένες και σας δημιουργούν ενόχληση όταν στέκεστε όρθια; Πιθανότατα έχετε εμφανίσει κιρσούς εγκυμοσύνης. Είναι μια συχνή κατάσταση, που σε γενικές γραμμές είναι καλοήθης και δεν χρειάζεται να σας προκαλεί ανησυχία.

Γιατί οι κιρσοί των φλεβών των κάτω άκρων είναι συχνοί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η κύηση συνοδεύεται από ορισμένες φυσιολογικές αλλαγές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στο σχηματισμό κιρσών.

  • Η αύξηση του όγκου του αίματος του σώματος έχει σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση του φλεβικού δικτύου.
  • Η αύξηση του μεγέθους της μήτρας έχει σαν αποτέλεσμα την πίεση των φλεβών της πυέλου και να οδηγήσουν στην εμφάνιση κιρσών των κάτω άκρων και των γεννητικών οργάνων και σε σχηματισμό αιμορροΐδων.
  • Ορμονικές μεταβολές στα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της ρελαξίνης μπορεί επίσης να παίξουν ρόλο στην βλάβη των βαλβίδων και την εμφάνιση κιρσών.

Ποια είναι τα συμπτώματα των κιρσών κατά την κύηση;

Μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν κιρσοί, χωρίς να έχετε καμία ενόχληση. Όταν προκαλούν συμπτώματα οι κιρσοί, τα πιο συνηθισμένα είναι αίσθημα βάρους στα πόδια, φαγούρα (κνησμός), κράμπες, πόνος, ενόχληση ή ευαισθησία συνήθως στις γάμπες και πρήξιμο (οίδημα) στην περιοχή των αστραγάλων.

Τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα κατά την ορθοστασία και τη ζέστη και ανακουφίζονται με το να βάζετε ψηλά τα πόδια σας και με τα ψυχρά ποδόλουτρα.

Ποιοι παράγοντες προδιαθέτουν στην εμφάνιση κιρσών κατά την κύηση;

  • Κληρονομικότητα: Η πιθανότητα να εμφανίσετε κιρσούς κατά την κύηση είναι μεγαλύτερος αν η μητέρα ή η γιαγιά σας είχαν και αυτές κιρσούς στην κύηση
  • Δίαιτα: Η αυξημένη πρόσληψη άλατος, η μειωμένη πρόσληψη υγρών και η μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους κατά την κύηση
  • Παρατεταμένη ορθοστασία
  • Άρση βαρών

Πώς γίνεται η διάγνωση των κιρσών κατά την κύηση;

Οι κιρσοί είναι πολλές φορές εμφανείς με την επισκόπηση και την ψηλάφηση. Αν υπάρχει αμφιβολία σχετικά με την διάγνωση θα χρειαστεί να κάνετε ένα triplex φλεβών κάτω άκρων, το οποίο είναι μια εξέταση ασφαλής τόσο για εσάς, όσο και για το έμβρυο.

Πώς αντιμετωπίζονται οι κιρσοί στην εγκυμοσύνη;

Οι κιρσοί αντιμετωπίζονται συντηρητικά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πρόκειται γενικά για μια καλοήθη πάθηση, η οποία μπορεί να βελτιωθεί ή και να εξαφανιστεί μετά από τον τοκετό και τη λοχεία. Στα συντηρητικά μέτρα αντιμετώπισης των κιρσών περιλαμβάνονται η αποφυγή ορθοστασίας, το καθημερινό περπάτημα, η μείωση πρόσληψης άλατος, η ανύψωση των ποδιών, η αποφυγή της ζέστης και του ήλιου και η χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης. Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί μετά τον τοκετό και τη λοχεία, οι κιρσοί μπορούν να αντιμετωπιστούν με μία από τις παρεμβατικές μεθόδους θεραπείας.

Οι κιρσοί εξαφανίστηκαν μετά από την εγκυμοσύνη. Μπορεί να ξαναβγούν;

Είναι σύνηθες το φαινόμενο οι κιρσοί της εγκυμοσύνης να εξαφανίζονται μετά τον τοκετό και την λοχεία. Δυστυχώς σε μια νέα εγκυμοσύνη οι κιρσοί μπορεί να ξαναβγούν, συχνά πιο έντονοι σε σχέση με την προηγούμενη. Συνήθως τότε δεν εξαφανίζονται από μόνοι τους μετά το τέλος της νέας εγκυμοσύνης και μπορεί να μείνουν μόνιμα. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Πότε πρέπει να δω το γιατρό μου;

Όπως αναφέρθηκε οι κιρσοί είναι γενικά μια καλοήθης πάθηση. Επείγουσα ιατρική βοήθεια θα πρέπει να ζητήσετε στην περίπτωση που παρατηρήσετε:

  • Αιμορραγία από τους κιρσούς
  • Εμφάνιση πληγών του δέρματος κοντά σε κιρσούς
  • Πόνο, πρήξιμο, ερυθρότητα και σκληρία στο πόδι κοντά σε κιρσούς, τα οποία αποτελούν σημεία επιπολής θρομβοφλεβίτιδας

Δρ. Παπουτσής Κωνσταντίνος