Πώς αντιμετωπίζεται η επιπολής θρομβοφλεβίτιδα;

Συνιστάται αποφυγή της ορθοστασίας, ανύψωση των κάτω άκρων, ψυχρά επιθέματα, παυσίπονα, κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και μερικές εβδομάδες με αντιπηκτικές ενέσεις.

 

 

Είναι επικίνδυνη η επιπολής θρομβοφλεβίτιδα;

Περισσότερο είναι ενοχλητική η επιπολής θρομβοφλεβίτιδα, παρά επικίνδυνη αυτή καθ’ εαυτή. Σε μερικές περιπτώσεις όμως η μπορεί να επεκταθεί σε βαθιές φλέβες και έτσι να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το ανεύρυσμα για να είναι επικίνδυνο για ρήξη;

Όταν η διάμετρος του ανευρύσματος είναι μεταξύ 4 και 5.5 εκατοστά, ο κίνδυνος ρήξης είναι πολύ μικρός. Ο κίνδυνος γίνεται σημαντικός όταν η διάμετρος του ανευρύσματος είναι πάνω από 5.5 εκατοστά στους άνδρες και πάνω από 5 εκατοστά στις γυναίκες.

Πότε πρέπει να ελεγχθώ αν έχω ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής;

Στατιστικά, η πιθανότητα στο γενικό πληθυσμό να έχει ανεύρυσμα είναι σημαντική σε άνδρες πάνω από 65 που είναι ή υπήρξαν καπνιστές και σε άνδρες και γυναίκες με συγγενή που έχει ανεύρυσμα.

Τι είναι η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή;

Είναι η χειρουργική επέμβαση που εκτελείται από αγγειοχειρουργούς, κατά την οποία καθαρίζεται από την αρτηριοσκλήρυνση μια σοβαρά στενωμένη καρωτίδα, με στόχο την ελάττωση του κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πότε αντιμετωπίζεται χειρουργικά η στένωση της καρωτίδας;

Η στένωση της καρωτίδας αντιμετωπίζεται χειρουργικά όταν προκαλεί συμπτώματα και μερικές φορές οι σοβαρές στενώσεις ακόμη και αν δεν προκαλούν συμπτώματα.

Πόσο είναι η σοβαρή στένωση της καρωτίδας

 Η στένωση της καρωτίδας θεωρείται ότι είναι ήπια όταν είναι κάτω από 50%. Όταν η στένωση είναι μεταξύ 50 και 69% θεωρείται μέτρια, ενώ όταν είναι 70 ως 99% θεωρείται ότι είναι σοβαρή.

Τι είναι η σκληροθεραπεία για τις ευρυαγγείες;

Είναι η έγχυση με λεπτή βελόνη χημικών ουσιών στις ευρυαγγείες με σκοπό την καταστροφή τους και την κοσμητική βελτίωση της εμφάνισης. Γίνεται χωρίς την ανάγκη για αναισθησία, σε συνθήκες ιατρείου και είναι γενικώς καλά ανεκτή από τους ασθενείς, οι οποίοι δεν χρειάζονται νοσηλεία και απέρχονται από το ιατρείο μετά από λίγη ώρα.

Τί πρέπει να προσέξω μετά από κάθε συνεδρία σκληροθεραπείας;

Μετά από κάθε συνεδρία φέρονται ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης για μερικές ημέρες και ο ασθενής ενθαρρύνεται να βαδίσει. Συνιστάται η αποφυγή της παρατεταμένης ορθοστασίας, της αεροβικής γυμναστικής και των επίπονων αθλημάτων, της έκθεσης στη ζέστη (σάουνα, ηλιοθεραπεία κλπ) καθώς και η αποτρίχωση με κερί. Τα αεροπορικά ταξίδια και οι διαδρομές με αυτοκίνητο (πάνω από 2 ώρες) θα πρέπει να αποφεύγονται για μερικές ημέρες. Για τους ανωτέρω λόγους δεν είναι πρακτικά εφικτή η σκληροθεραπεία κατά τους θερινούς μήνες.

Τα πόδια μου πονάνε/πρήζονται και έχω ευρυαγγείες. Φταίνε οι ευρυαγγείες για τα συμπτώματα αυτά;

 Όχι, οι ευρυαγγείες δεν προκαλούν πόνο/οίδημα. Ακόμα και σε εκτεταμένες ευρυαγγείες, εκτός από περιστασιακό κνησμό, τα συμπτώματα είναι ανύπαρκτα. Η αντιμετώπιση των ευρυαγγειών δεν πρόκειται να  ανακουφίσει τα συμπτώματα αυτά. Είναι πιθανό να υποκρύπτεται φλεβική ανεπάρκεια μεγαλύτερων φλεβών και θα πρέπει να διερευνάται με triplex φλεβών κάτω άκρων.

Οι κιρσοί στην εγκυμοσύνη είναι μόνιμοι;

 Η πίεση των φλεβών της πυέλου από την εγκυμονούσα μήτρα, η αύξηση του σωματικού βάρους και ορμονικοί λόγοι, σε γυναίκες με κληρονομική προδιάθεση, συμβάλλουν στην εμφάνιση κιρσών κατά τη διάρκεια της κύησης. Αποτελεί ίσως τη μοναδική περίπτωση, που οι κιρσοί μπορούν να υποχωρήσουν μερικά ή ολικά μετά το τέλος της κύησης και της λοχείας.

Προκαλούν οι κιρσοί θρόμβωση;

Λόγω της στάσης του αίματος που προκαλείται στους κιρσούς και της βλάβης του τοιχώματος της φλέβας, υπάρχει ο θεωρητικά αυξημένος κίνδυνος για επιπολής θρομβοφλεβίτιδα.  Στην πράξη, όμως, είναι μικρό το ποσοστό των ασθενών με κιρσούς που παρουσιάζουν επιπολής θρομβοφλεβίτιδα και συνήθως οι ασθενείς αυτοί έχουν άλλους ισχυρούς παράγοντες κινδύνου για φλεβική θρόμβωση (συγγενής ή επίκτητη θρομβοφιλία, κακοήθης νόσος, ορμονικά σκευάσματα/αντισυλληπτικά/κύηση, παχυσαρκία κλπ)

Ποια είναι τα συμπτώματα των κιρσών;

Η πλειοψηφία των ασθενών με κιρσούς αναφέρει άλγος των κάτω άκρων. Συνήθως το άλγος περιγράφεται ως αίσθημα βάρους ή ενόχληση ή αίσθημα θερμότητας των κάτω άκρων μετά από παρατεταμένη ορθοστασία. Τα συμπτώματα ανακουφίζονται με τη βάδιση ή την ανύψωση των σκελών. Άλλοι ασθενείς αναφέρουν τοπικό άλγος στην περιοχή των διατεταμένων φλεβικών κλάδων. Τα συμπτώματα είναι εντονότερα κατά τους θερινούς μήνες του έτους και επιτείνονται με την έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη. Καθώς η νόσος εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εμφανιστούν δερματικές αλλοιώσεις με την μορφή της υπέρχρωσης, της λιποδερματοσκλήρυνσης και του φλεβικού έλκους.